souk mirodenii deira dubai
Dubai

Orașul vechi din tânărul Dubai, unde metropola cu zgârie-nori arată ca în „1001 de nopți”

de în 9 iunie 2016

Dincolo de sticlă, de zgârie-nori și de tehnologie ultramodernă, Dubai are și o altă față: cea a orașului vechi. Această latură a sa mai este vizibilă doar în câteva „oaze” de arhitectură tradițională din oraș.

Aflată în nordul metropolei, Deira este o astfel de oază în care chiar și stația de metrou – o clădire bej, de culoarea nisipului, decorată cu arcade ondulate – a fost construită în stil arăbesc. Cu un interior ce imită dantelăriile arabescurilor, stația Al Ras e împânzită de fotografii mari cu Dubaiul vechi. Imaginile bărcilor cu pânze care transportau vite, ale pescarilor avântați pe mare sau ale arabilor care, îmbrăcați în haine largi și albe, cântăreau perle în balanțe, stau mărturie pentru faptul că metropola de astăzi încă își prețuiește începuturile.

Zona comercială din Deira, o aglomerație de case și de piețe tradiționale, păstrează atmosfera de bazar oriental. Mi-a amintit puțin de bazarul din Istanbul, deși Deira este mult-mult mai mică.

deira dubai oraș vechi

Deira, orașul vechi din Dubai

deira dubai oraș vechi

Deira, orașul vechi din Dubai

La prânz, când am ajuns aici alături de prietenul meu, în souk-uri era agitație mare: nu mai era totul curat și ordonat ca la carte, așa cum eram obișnuiți din plimbările prin „tânărul” Dubai. Muncitorii cărau pachete, alții împingeau cărucioare, oamenii erau transpirați și prăfuiți, trecătorii se fereau de bicicletele care tăiau străzile rapid în claxoanele mașinilor. În portul aflat chiar lângă bazar se zăreau câteva nave periculos de înclinate, tot soiul de fierătănii și materiale de construcție claie peste grămadă.

Am descoperit că în cartierul vechi există un souk pentru orice: pentru aur, pentru haine, pentru mirodenii, pentru parfumuri. De cum am intrat în zona auriferă, am fost orbiți de mii de lănțișoare, inele și cercei. În vitrine am zărit chiar și adevărate „platoșe” menite să o împodobească pe femeia care s-ar fi dovedit suficient de robustă încât să nu fie doborâtă de atâta greutate.

deira souk aur dubai

Podoabe din aur în souk-ul din Deira

deira souk aur dubai

Bijuterii din aur în souk-ul din Deira

De departe, cel mai fotografiat obiectiv era un inel din aur cu diamentrul atât de mare încât aducea mai degrabă a butoi decât a bijuterie. O plăcuță așezată alături de inelul ciclopic ne-a lămurit că aveam în față „cel mai mare inel de aur din lume”, de aproximativ 64 de kilograme. Părea oarecum normal ca cel mai mare inel din lume să se afle într-un oraș înnebunit după superlative.

deira souk aur dubai

Cel mai mare inel de aur din lume

deira souk aur dubai

Cel mai mare inel de aur din lume este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din souk-ul cu aur din Deira

souk aur dubai

Souk-ul cu bijuterii din aur

Autointitulați ospătari, mai mulți bărbați se plimbau printre turiștii amețiți de sclipirile aurii cu o tavă plină de ceaiuri și sucuri la doză, oferindu-le băuturile contra cost.

Cel puțin 15-20 de indivizi ne-au abordat în scurta noastră plimbare prin souk-uri, cu zâmbete largi și cuvinte ce ne îmbiau să cumpărăm ceva, orice: „Rolax, copy watch very good. Kashmir madam, bag. Where are you from? USA, UK, Australia?”.

deira bazar dubai

Când l-am vizitat noi, bazarul din Deira era împodobit cu stegulețe. Emiratele tocmai sărbătoriseră Ziua Națională.

deira bazar dubai

Bazarul din Deira

În souk-ul de haine, un tip solid învăluit în haine largi s-a apropiat de Valeriu cu un pas sigur, l-a tras complice deoparte și i-a șoptit ceva la ureche zâmbind șiret. Am aflat apoi că îi zisese ceva despre o „dress” pentru mine. Nici eu, nici vânzătorul nu am avut succes, așa că am părăsit bazarul încărcați doar cu mirodenii și cutiuțe din lemn cu ceaiuri.

souk mirodenii deira dubai

Souk-ul cu mirodenii din Deira

souk mirodenii deira dubai

Souk-ul cu mirodenii din Deira

souk mirodenii deira dubai

Souk-ul cu mirodenii din Deira

Cum ajungi în Deira.

Este foarte simplu să vizitezi Deira. Ia metroul până la stația Al Ras. Zona veche începe chiar acolo.

deira dubai

Deira se află în nordul orașului Dubai. Sursa: Google Maps

Dacă v-au plăcut fotografiile și articolul și vreți să citiți și despre alte destinații din Asia, urmăriți Andreea în Asia și pe Facebook.

TAGS
RELATED POSTS
Andreea Dogar
București

Asia mi-a plăcut dintotdeauna și mi-am dorit să îi descopăr oamenii, peisajele, natura, tradițiile sau arhitectura. Pe blog povestesc toate experiențele și întâmplările pe care le-am trăit sau le voi trăi în călătoriile mele în Asia.

CĂUTARE

Descoperă mai multe la Andreea in Asia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Abonează-te la Newsletter

Social
Andreea in Asia

Descoperă mai multe la Andreea in Asia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura