La plimbare pe Langkawi Sky Bridge, pe deasupra munților vechi de 550 de milioane de ani
Langkawi Sky Bridge este unul dintre principalele motive pentru care am vrut să vizitez Insula Langkawi, aflată aproape de coasta vestică a Malaeziei.
Podul m-a fascinat de când am văzut poze cu el pe internet, așa că atunci când m-am gândit ce să aleg între Langkawi și Insulele Perhentian, am optat pentru prima variantă: apă limpede și turcoaz ca în Insulele Perhentian mai văzusem în Thailanda, însă nu mersesem niciodată pe un pod suspendat deasupra junglei.
Înălțat între două piscuri ale Muntelui Machincang, Langkawi Sky Bridge are o lungime de 125 de metri și se află la 660 de metri deasupra nivelului mării.
Pentru a ajunge la el trebuie să urcați cu telecabina pe versantul estic al Muntelui Machincang. Acoperit de pădurea tropicală ca de o pătură groasă, acest lanț muntos are 550 de milioane de ani și se pare că este cel mai vechi din Asia de Sud-Est.
Cu telecabina spre Langkawi Sky Bridge – Malaezia
Drumul cu telecabina pornește din Oriental Village (Satul oriental), aflat în nord-vestul Insulei Langkawi.
Când am fost noi în Malaezia, în decembrie 2019, deci în plin sezon, am stat cel puțin o oră la coadă până ne-a venit rândul să ne urcăm în telecabină. Satul Oriental, care arată ca un fel de mică stațiune cu magazine de suveniruri, terase și restaurante, era plin de turiști.
Din telecabină, priveliștea este splendidă: arborii verzi acopereau aproape fiecare bucățică de munte. Abia am reușit să văd câteva stânci abrupte și o cascadă.
Odată ce ne-am dat jos din telecabină am pornit spre Langkawi Sky Bridge.
Dacă nu vreți să parcurgeți această porțiune de drum pe jos, puteți lua un fel de funicular numit SkyGlide pentru a urca până la Langkawi Sky Bridge. Cabina – care seamănă cu un lift pe șine – acceptă maximum 12 pasageri odată, iar drumul durează două minute. Biletele pentru SkyGlide se vând separat la stația din vârful muntelui.
Noi nu am mers cu funicularul deoarece drumul este foarte scurt. De la locul de unde ne-a lăsat telecabina am mers în jur de 10 minute prin pădure, pe o alee asfaltată, cu balustradă înspre zonele mai accidentate.
Un panou galben ne-a avertizat că în zonă sunt șerpi, mistreți și maimuțe, însă eu una nu am văzut niciun animal. Drumul e sigur și plin de turiști, iar urcușul este foarte ușor.
Cea mai frumoasă panoramă se deschide odată ce ai ajuns pe pod. Aici poți privi în voie în toate direcțiile. Peste tot vezi ceva frumos: pădurea tropicală, vârfurile munților, oceanul albastru sau mici insulițe îndepărtate.
Langkawi Sky Bridge are și o porțiune din sticlă, unde poți vedea prăpastia – adâncă de 100 de metri – care se deschide sub tine.
Podul pietonal lat de 1,8 metri este susținut de 8 cabluri legate de un singur pilon înalt de 81 de metri și are o formă foarte interesantă: este construit în curbă.
A fost terminat în anul 2005 și a fost conceput pentru a susține până la 250 de persoane. Pe siteul oficial al Langkawi Sky Bridge am citit că toate materialele de construcție și elementele din care a fost asamblat podul au fost aduse în vârful muntelui cu elicopterul.
Langkawi Sky Bridge – preț
Telecabina funcționează de la 9 dimineața până la 7 seara.
Prețul unui bilet cu telecabina este:
- 85 de ringgiți malaezieni (adică aproximativ 83 de lei) pentru un adult
- 65 (MYR) pentru un copil (cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani), adică 64 de lei
Intrarea la Langkawi Sky Bridge se plătește separat și costă 6 MYR pentru adulți (6 lei) și 4 MYR pentru copii (4 lei).
Alte impresii din excursia mea în Malaezia și Singapore găsiți mai jos:
Parcul de păsări Jurong din Singapore. Grădina veșnic verde de la Ecuator
Inima verde a unui oraș din sticlă, metal și beton. Cum m-au cucerit copacii colosali din Singapore