Langkawi, ultimul meu paradis pre-pandemic
Printre turiștii români, insula Langkawi din nord-vestul Malaeziei este mult mai puțin cunoscută decât Bali din Indonezia sau Koh Phi Phi Don din Thailanda. După ce am fost în toate 3, pot spune că mi-au plăcut mai mult Bali și Koh Phi Phi Don, însă adevărul este că fiecare are atuurile sale. Dacă Bali are nu doar o natură paradiziacă, ci și temple minunate și o viață culturală foarte activă, Koh Phi Phi Don m-a impresionat prin frumusețea coralilor și a plajelor cu nisip alb și apă azurie. Cât despre Langkawi, mie mi s-a părut o insulă ideală pentru odihnă.
Nu am ajuns până acum în insulele Maldive, dar resortul unde ne-am cazat pe insula Langkawi m-a trimis cu gândul la atolii-hotel împrăștiați în mijlocul Oceanului Indian.
Am ales Berjaya Langkawi Resort deoarece era situat foarte aproape de câteva obiective turistice pe care doream să le vizitez: Sky Bridge-ul lung de 125 de metri ce se întinde peste pădurea tropicală, la 660 de metri deasupra nivelului mării, și cascada 7 Izvoare.
În plus, resortul avea o plajă privată largă, 4 restaurante (dintre care unul cu specific thailandez și unul chinezesc) și un bar la piscină.
Căsuțele pentru cazare erau pentru toate buzunarele, de la căbănuțele cu o singură cameră afundate în junglă, mai ieftine, până la vilele înălțate pe piloni deasupra apei albastre, foarte asemănătoare cu cele din Maldive. Nu mai țin minte exact cât am dat pe o cameră când am fost în Langkawi în decembrie 2019 (fix înainte să înceapă pandemia), dar acum, în ianuarie 2022, cea mai ieftină cabană costă pe Booking 340 de lei pe noapte pentru două persoane.
La polul opus, o vilă pe apă costă, tot în ianuarie 2022, 2.224 de lei pe noapte (tot pentru un cuplu).
Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că cel mai mult din întreaga insulă Langkawi mi-a plăcut chiar resortul unde am stat.
Berjaya se întinde pe o suprafață foarte mare și are sute de case, cabane și vile de cazare. Noi stăteam undeva tocmai la margine, în partea opusă față de clădirea principală unde se afla recepția, iar seara ne întorceam la cazare cu un fel de microbuz lung și îngust, cu mai multe locuri, foarte silențios (posibil să fi fost electric), ce își făcea loc pe micile alei.
Astfel de microbuze erau folosite și pentru a-i duce sau a-i lua pe turiști de la cabanele lor atunci când aveau bagaje. Plimbările cu aceste mașinuțe erau gratuite.
În cele 4 zile petrecute acolo am luat o mulțime de alei la pas, care ne-au purtat fie pe deasupra apei, pe podețele care legau vilele construite pe apă, fie prin junglă, pe sub cabanele umbrite de copaci.
Complexul este un obiectiv turistic în sine, iar dincolo de palmieri, cocotieri și frunze uriașe, cât un trunchi de om, aici am văzut, pentru prima dată, o altă specie de maimuțe în afară de macacii crabivori care sunt omniprezenți în Asia de Sud-Est. Este vorba de niște maimuțe foarte simpatice, cu păr mai lung și maroniu, și cu ochii înconjurați de piele deschisă la culoare. Din acest motiv par să poarte ochelari și de aici li se trage și numele de languri cu ochelari. Resortul era plin de ei. Era clar că nu aveau nicio teamă de oameni: stăteau pe stâlpii de iluminat, se agățau de garduri sau se alergau printre picioarele turiștilor.
Tot la Berjaya, pe când stăteam la piscină, am văzut niște păsări foarte interesante, cu cioc mare și galben, pe care le-am identificat ulterior pe internet drept exemplare din specia Buceros bicornis (pasărea rinocer cu două coarne).
Ca să vizitați Sky Bridge-ul, despre care v-am mai povestit, trebuie doar să mergeți din resort până într-un fel de mini-stațiune de unde veți putea cumpăra un bilet pentru telecabina care vă va urca pe munte.
Satul-stațiune se numește Oriental Village, iar din Berjaya faceți cam 10 minute de mers pe jos până la el. Tot aici sunt și cafenele și o mulțime de magazine cu suvenire.
Ca să ajungeți la cascada 7 Izvoare trebuie doar să mergeți puțin mai spre nord, pe un drum asfaltat care părăsește satul iar la un moment dat se afundă în pădure și se transformă într-o alee cu trepte din piatră.
Plimbarea este ușoară, distanța dintre Berjaya și cascadă fiind foarte mică, de aproximativ 2 kilometri, și poate fi parcursă în mai puțin de o jumătate de oră.