obiective turistice goa palolem beach india
India

Pe urmele vechilor hipioți. 3 zile în Goa, cel mai curat loc întâlnit în India

de în 26 mai 2025

În călătoria de o lună prin India, Goa a fost momentul nostru de repaus. Când am ajuns în cel mai mic stat al Indiei, vizitaserăm deja 6 orașe și eram destul de obosite, așa că pauza de 3 zile din Palolem Beach, un fel de stațiune-sat aflată în sudul statului Goa, a fost exact ce aveam nevoie ca să ne reîncărcăm bateriile.

Am ales Palolem Beach tocmai deoarece citisem pe internet că este o zonă mai liniștită, fără prea multe petreceri gălăgioase, dar frecventată de turiști străini.

obiective turistice goa palolem beach india

În zilele petrecute aici nu am făcut nimic altceva decât să stăm la soare și în apă, să bem cocktail-uri, să mâncăm și să ne plimbăm de la un capăt la altul al plajei.

Nu am vizitat nimic, nu am cumpărat nicio excursie spre bisericile și monumentele din perioada colonială (înscrise pe lista UNESCO, și care chiar merită vizitate). Toate aceste atracții au rămas pentru data viitoare. Acum nu am vrut decât să simțim puțin din spiritul hipioților de odinioară.

În Palolem Beach chiar am văzut mulți turiști străini destul de în vârstă, și m-am gândit că ar putea fi foștii hipioți din anii ’60-’70, care au revenit în Goa la bătrânețe, ca să își retrăiască tinerețea.

În orice caz, media de vârstă mai ridicată contribuie, cel mai probabil, la liniștea din micuța stațiune.

Când am ajuns în Goa în prima seară și am coborât din mașina șoferului de Uber, am avut senzația că am ajuns undeva într-un sat.

obiective turistice goa palolem beach india
Acest delușor din bolovani negri se află în extremitatea nordică a plajei Palolem. Capătul sudic al plajei este ocupat de stânci similare.
obiective turistice goa palolem beach india

Pe străduțele și aleile de dincolo de plajă, unele dintre ele din pământ, nu vedeam niciun hotel sau clădire mai impunătoare. Doar căsuțe, pensiuni, palmieri, terase-restaurant fără pretenții și magazine-tarabe.

obiective turistice goa palolem beach india

Străjuită de palmieri, plaja Palolem este foarte pitorească și îți dă senzația că te afli undeva la o margine de junglă, chiar dacă în spatele frontului de arbori nu te așteaptă animale sălbatice, ci doar niște căsuțe modeste.

Sentimentul că te afli departe de lumea dezlănțuită e sporit de absența vreunor clădiri mai înalte care să rupă succesiunea de construcții din lemn cu unul-maximum două etaje.

obiective turistice goa palolem beach india

Plaja nu este foarte lungă: de la sud la nord are puțin peste 1,5 kilometri (pentru comparație, Mamaia are 7 km). Dar este suficient de lată pentru ca turiștii să poată să joace un fotbal fără să le fie teamă că mingea va ajunge în cocktail-ul vreunei doamne care se relaxează pe șezlong.

obiective turistice goa palolem beach india

Și, pentru că a venit vorba de șezlonguri, să vă spun câteva lucruri și despre prețuri. În Palolem Beach nu se plătește pentru aceste scaune pliabile. Așa cum se întâmplă și în unele locuri mai puțin turistice din Grecia, dacă te așezi pe un șezlong aflat în fața unui local și consumi băuturi de acolo, nu trebuie să plătești pentru el.

Noi ne-am instalat în fața terasei Magic World și acolo am rămas timp de două zile: aici am mâncat și de dimineață, și la prânz, aici ne-am băut cocktail-urile și într-una din seri am luat și cina tot aici.

Am ales localul pentru că avea notă bună pe Google (4,2) și nu am fost dezamăgite. Supa de spanac cu pâine naan cu unt pe care am mâncat-o aici (290 de rupii, adică 15,5 lei) a fost o revelație. Mi-a plăcut atât de mult încât a doua zi mi-am luat același lucru.

Iată și alte câteva prețuri de la Magic World: o porție de clătite cu Nutella (13 lei), o cafea cu lapte (4 lei), un cocktail Bahama Mama (24 de lei), o porție de cartofi prăjiți (8,5 lei), o porție de creveți un unt și usturoi (29 de lei), o porție de biryani vegetarian (15,5 lei), un cocktail Black Russian (24 de lei), un ceai de ghimbir (3 lei), un ceai masala (4 lei).

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai tare în Goa a fost apusul, despre care v-am povestit deja.

obiective turistice goa palolem beach india

Deoarece Goa se află pe coasta de vest a Indiei, Soarele apune în ocean, iar spectacolul asfințitului este un highlight al fiecărei zile, așteptat de turiști cu același entuziasm cu care vamaioții așteaptă răsăritul.

Noi am văzut apusul în fiecare seară, din 3 locuri diferite: prima dată de undeva de la mijlocul stațiunii, apoi din extremitatea sudică a plajei, iar ultima dată din capătul de nord.

Un alt moment magic în Goa a fost când eu și prietena mea ne-am făcut tatuaje cu henna, așa cum ne făcuserăm cu mai bine de 20 de ani în urmă, în tabără la mare în Costinești.

obiective turistice goa palolem beach india
Gita i-a desenat prietenei mele o mandală pe spate.

În Palolem Beach, cea care ne-a făcut tatuajele a fost Gita, o tânără în vârstă de 34 de ani care ținea un magazin de haine chiar lângă Magic World.

Gita, al cărei nume înseamnă „cântec” în sanscrită, mi-a făcut un desen care pornea de pe brațul drept, se întindea peste încheietura mâinii și pe mână, ajungând până pe degete (500 de rupii, adică aproximativ 26 de lei). Tânăra în vârstă de 34 de ani ne-a povestit că are 3 băieți de 16, 14 și 12 ani, și că îi părea rău că nu a avut șansa să meargă la școală. Nu știa să scrie și să citească, dar vorbea o engleză foarte bună, pe care ne-a spus că a învățat-o de la turiști.

Dintre toate locurile în care am fost în India, în Goa mi s-a părut cel mai curat. Nu am întâlnit mormanele de gunoaie din marile orașe și nici maidanele unde ard sau fumegă deșeuri pe la câte un colț de stradă. Chiar și apa era foarte curată, fără alge sau gunoaie.

Cazarea din Goa, despre care v-am povestit pe larg aici, nu a fost grozavă, dar măcar a fost curată. Despre transport puteți citi aici.

obiective turistice goa palolem beach india
Vaci pe plajă – o imagine inedită pentru mine, dar comună în India.
obiective turistice goa palolem beach india
La această cofetărie am mâncat o prăjitură pe la 12 noaptea, când ne-a pocnit o poftă de ceva dulce.

Dacă vreți să mergeți în India, v-ar putea fi de folos și:

2 zile în Jodhpur, „orașul albastru” al Indiei. Și cum am nimerit la o nuntă hindusă
După 25 de ani. Cum mi-am împlinit un vis din adolescență în Madurai, orașul cu mii de statui colorate din sudul Indiei
4 zile în Delhi, prin smog și mizerie. Am strâns din dinți și am descoperit o mulțime de locuri care mi-au rămas în inimă
Agra dincolo de Taj Mahal. 4 locuri pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în capitala mogulilor

Din tren în avion. Cum am străbătut India și cât au costat zborurile cu avionul și călătoriile cu trenul
4 escrocherii pe care le-am trăit pe propria piele în India. Plus un posibil scam la care să fiți atenți
Superlativele. TOP 7 locuri care mi-au plăcut cel mai mult în India
Cât de sigură este o călătorie în India pentru o femeie?

Cum să supraviețuiești în traficul din India. Aventurile mele în 10 orașe
Cea mai frumoasă cazare la care am stat în India. Haveli-ul de basm din inima „Orașului Roz”

Cele mai frumoase 4 peșteri sculptate pe care le-am vizitat în India
10 hoteluri în care am stat în India. Cât au costat și unde mi-a plăcut cel mai mult – sfaturi de călătorie
Sub soarele nemilos din sudul Indiei, pe plajele cu temple de la Golful Bengal. Mahabalipuram și Kanchipuram, orașele dravidiene din Tamil Nadu

TAGS
RELATED POSTS
Andreea Dogar
București

Asia mi-a plăcut dintotdeauna și mi-am dorit să îi descopăr oamenii, peisajele, natura, tradițiile sau arhitectura. Pe blog povestesc toate experiențele și întâmplările pe care le-am trăit sau le voi trăi în călătoriile mele în Asia.

CĂUTARE

Descoperă mai multe la Andreea in Asia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Abonează-te la Newsletter

Social
Andreea in Asia

Descoperă mai multe la Andreea in Asia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura